Religie și manipulare. Același lucru?

Tocmai m-am întors de la munte cu familia, și în această excursie am vizitat și câteva mănăstiri și am trecut efectiv pe lângă sute de biserici (și nu exagerez). Tocmai am făcut un calcul și conform acestui site, sunt 21498 de biserici/mănăstiri etc. în țară, ceea ce înseamnă în jur de 1033 de oameni la fiecare biserică. Mie sincer mi se pare uimitor, și nu într-un sens bun. Vreau să clarific de la început că nu am absolut nimic cu nimeni care crede opusul a ce cred eu legat de tot ce voi vorbi mai jos și nu încerc să jignesc pe nimeni, e doar o părere.


Acum, sărind peste numărul acestor lăcașe de cult (nu sunt unul din acei oameni care strigă „Vrem spitale nu catedrale” deci construiți sau nu în continuare, pe mine sincer nu mă afectează), mi se pare că totul este dus la extremă. Am ajuns la o astfel de concluzie, după ce în fiecare biserică/bisericuță/mănăstirică (și ce mai erau ele) în care am intrat găseai „cutia milei” peste tot. Te uitai într-un colț, boom! Cutia Milei!, întorceai capul, Cutia Milei!, asta pe lângă banii pe care trebuie să-i dai la intrare. Nu sunt zgârcită (cred) sau ceva asemănător, dar se presupune că biserica este Casa Domnului, un loc unde se promovează credința, iubirea și așa mai departe, dar tu ești obligat să plătești când intri. Apoi mai sunt și bisericile la care trebuie să aprinzi lumânări cumpărate DE LA biserică. De ce, alea de la Kaufland nu ard, sau cum? Și în situațiile astea stă câte o bătrânică la poartă și e în stare să te înjure de toți morții dacă nu te așezi frumos la coadă să cumperi de acolo, și majoritatea se duc și se conformează, iar justificarea pentru toate astea este „Restaurăm (nu știu ce) icoană” sau „renovăm biserica (a treia oară anul ăsta, dar asta nu scrie pe hârtia cu informația legată de unde se duc toți banii ăștia)”. Apoi modul în care arată aceste biserici. Teoretic nu trebuie să arate în nici un fel. Ideea principală nu e asta, ce promovează e important, ce dau lumii mai departe, însă acum toate sunt aurite, argintate. De ce? Țigla, tabla nu vă mai plac? Chiar nu vi se pare nimic putred la mijloc?
Mi se pare deja penibil, se fură sub un nume și sub o politică formată pentru manipulare și controlare și toți sunt de acord. Pe lângă toate astea, multe din aceste mănăstiri, chiar și după ce ai plătit nu te lasă să intri dacă nu iei pe tine ceva șorț/batic. În concluzie, pe lângă faptul că plătești pentru ceva ce nu o să se întâmple niciodată, și dacă se întâmplă e la un preț mult mai redus, te mai obligă și să te îmbrobodești, să arăți ca o sarma la 50 de grade afară (chiar dacă ești îmbrăcat decent) pentru că așa trebuie/așa se face. Nu, nu trebuie să...NIMIC. În nici un context. E foarte okey să crezi, în absolut orice vrei tu și cum vrei tu, dar nu poți să obligi pe nimeni, sub acest pretext, să se comporte, să arate și să acționeze ca tine. E greșit.

Am vrut să încep acest paragraf cu „cel mai greșit fenomen”, dar nu e unul mai greșit ca celălalt, ca să spun așa, pentru că toate sunt la fel de incorecte. Să luăm un exemplu foarte cunoscut: Arsenie Boca. Da, a fost un preot înțelept, cu capacități remarcabile, nu neg nimic. Dar chiar credeți că și-a dorit el vreodată sau că a făcut tot ce a făcut ca să ajungă pe frigiderele tuturor bătrânelelor care se închină la el de fiecare dată când scot pateul sau zacusca din frigider? Și-a dorit el vreodată să se stea cu orele la o coadă pentru a se închina la o bucată de lemn pe care scrie numele lui și să se dea cu toții cu capul de pământul din fața crucii? Nu, bineînțeles că nu. Totul e interpretat aiurea, nu așa slăvești pe cineva. Nu mi se pare deloc okey ce se întâmplă.


Se pornesc războaie, încep fel și fel de dispute bazate pe același subiect și per ansamblu, nimic nu are sens. Religia ar trebui să fie ceva intim, ar trebui să fie ceva 100% al tău, nu ceva ce trebuie să faci după conceptele cuiva. În momentul în care religia a devenit organizată s-a iscat haosul, care totuși s-a domolit prea repede pentru că tot ce se întâmplă acum e doar o metodă de manipulare, extrem de bine gândită. Cum altfel puteai controla și în trecut și acum, mase întregi de oameni, să-i faci să gândească după un tipar și să transmită asta din generație în generație fără să comenteze absolut nimic, decât dacă le induceai o serie de valori astfel încât să devină slabi și fără idei proprii și apoi introduceai amenințări legate de ce se va întâmpla după moarte. Îi îngrădeai complet și aveai 100% control asupra tot ce se întâmpla. E foarte simplu, iar după sute de ani trăiți în acest fel, totul a ajuns atât de dezvoltat, populația a devenit atât de îndoctrinată, încât e foarte greu până și să îți spui părerea fără să apară cineva care să îți zică: nu sunt de acord pentru că x a spus, pentru că acolo scrie..., chestia asta s-a întâmplat pentru că acei oameni ascultă/citesc acel lucru. Se promovează în neștire prostia și se încearcă cu disperarea spălarea pe creier a tuturor, pentru că așa îi poți controla pe toți mult mai ușor. Nu încerc să fiu rea, cred în ceva, dar nu pot să accept cum toți în jurul meu merg cu toții pe aceeași cărare și nu văd prăpastia din față spre care aproape că aleargă fără să-și dea seama. Nu pot să accept concepte precum „Crede și nu comenta!”. Nu poți să rămâi mut când totul în jurul tău e controlat în asemenea hal.

Nu am jignit pe nimeni, e doar părerea mea, dar mie nu mi se pare absolut deloc în regulă ce se întâmplă. Nu instig pe nimeni la nimic. Nu am zis să vă duceți cu furcile după ceilalți, e o tristă constatare (și probabil o să mai vorbesc despre asta, pentru că sunt destul de multe de spus).

(Și nelipsitul citat^^)

When I do good, I feel good. When I do bad, I feel bad. That's my religion.

Comentarii

  1. Un articol uimitor, ca de obicei. Pentru mine linia dintre religie si manipulare este destul de subtire. Un subiect fragil, abordat cu sinceritate, un articol atragator si foarte profund.
    Apreciez foarte mult ca scrii fara a "cenzura" gandurile si propriile opinii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc tare mult! Într-adevăr este o linie extrem de subțire, poate prea subțire, zic eu... :))
      Mă bucur că ți-a plăcut articolul^^

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

„Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu.”

Noi nu putem opri timpul, dar nici el nu ne poate opri pe noi

Noi și timpul - o răstălmăcire a haosului