Suntem vinovați de încălzirea globală?

Nici nu mă îndoiesc că nu ați auzit cu toții despre încălzirea globală, ghețari care se topesc, temperaturi care se schimbă, ninsoare vara și plajă iarna (ați prins ideea cred), defapt cel mai probabil ați simțit și pe pielea voastră, mai mult sau mai puțin. Problema este discutată în aceeași măsură în care nu este discutată, sau am putea spune că deși este destul de discutată, nu e totuși suficient, în comparație cu multe alte teme mult mai neimportante, dar și mult mai dezbătute. Încep să cred uneori că societatea asta în care trăim, dar și oamenii, în general, sunt atât de absorbiți de lucruri minore, încât nici nu le iau în serios pe cele grave, sau poate pur și simplu, merg pe principiul că atâta timp cât nu afirmă că e adevărat, atunci, ei bine nu este, ceea ce este bineînțeles, e o prostie. Nu putem să fugim de realitate și nici să ne prefacem că nu vedem nimic, aproape e revoltător, dar cred că m-am îndepărtat de la subiect. :))) Ideea e următoarea, încălzirea globală este într-adevăr ceva destul de grav și căreia îi grăbim apariția chiar noi, însă ar fi ipocrit să spunem că e doar vina noastră. Contribuim extrem de mult la tot, însă este un proces care ar fi avut loc într-un final, poate mult mai târziu ce-i drept, dar nu este nimic inevitabil și nici n-ar fi putut fi, deci, fie că ne convine sau nu, trebuie să acceptăm asta (și nu sunt un fan al acceptării ideii că nu există sau nu se poate produce o schimbare).


Acum, încălzirea globală reprezintă creșterea treptată a temperaturii, sau mai științific dacă vreți, este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii. Fenomene de încălzire globală au existat dintotdeauna în istoria Pământului, ele fiind asociate cu fenomenul cosmic de maximum solar, acestea alternând cu mici glaciațiuni terestre asociate cu fenomenul de minimum solar (conform Wikipedia). Așa cum am precizat și eu mai sus, fenomenul este 100% normal. Mna... Până la urmă, planeta își va avea la un moment dat sfârșitul, la fel ca soarele și la fel ca fiecare stea (hmm... poate voi vorbi și despre asta curând :)) ), deci prin urmare, doar pentru că trăim noi pe Terra nu înseamnă că oferim prin existența noastră (extrem de benefică pentru planetă -_-) viață veșnică planetei (nu de alta, dar am auzit și teoria asta la un moment dat). Dar acum vine întrebarea: cu ce ne afectează pe noi toate astea și de ce se întâmplă totul mai exact? Dacă e să o luăm logic, teoretic nu ne afectează, nu atât de tare pe noi ca indivizi, nu în viața personală de zi cu zi, în mare, însă există și efecte care sunt posibil să afecteze măcar anumite părți ale populației globului. Cel mai bun exemplu ar fi trecerile extrem de bruște de la furtuni și ploi abundente la temperaturi la care te topești efectiv (cam ca pisica asta de mai jos), ceea ce ne poate afecta rezistența la frig/căldură sau imunitatea; de asemenea secetă, iar pe termen mai lung, acidificare oceanelor, deșertificare, topirea ghețarilor, creșterea nivelului apelor și extincția multor specii. Efectele sunt, spun eu, cel puțin evidente: deșeuri și poluare, folosirea în exces a autovehiculelor, defrișări.


Mi se pare destul de trist că totul se mișcă atât de repede, pentru că toate astea scad deopotrivă și speranța de viață și totul, încetul cu încetul se destabilizează, însă asta e situația. Eu cred că e ceva normal, ceva ce ar putea fi încetinit cu puțin efort, însă slabe șanse, este prea mult dezinteres și lipsă de moralitate față de ceea ce e în jur, oricât de dur ar suna. Problemele sunt adesea conștientizate însă se trece mai departe, sub numele unui fals pretext și fiecare își continuă viața lui, nu este neapărat greșit, însă este ceva asumat, deși nimănui nu-i convine că nu este zăpadă când stăm în jurul bradului de Crăciun sau când ninge ca în povești în aprilie, când visăm cu toții la căldura care se lasă prea așteptată. Ei bine, încălzirea globală ar trebui să fie un subiect îngrijorător și care să ne mobilizeze să schimbăm ceva, însă din păcate, deși situația nu este deloc favorabilă și cei mai mulți știu asta, nepăsarea și lipsa de cooperare ne vor îngropa într-un morman de gunoaie și cadavre care se prăjesc la soare (nu spun că toți se adâncesc în ignoranță, însă sunt foarte mulți care fac asta și probabil îi observați și voi zi de zi prin diverse mijloace).

Mai multe informații despre asta:

Ecoprofit.ro
Europa.eu
Contributors.ro
Climate.nasa.gov
Takepart.com

(Și citatul :))) )

Global warming isn't a prediction. It is happening.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu.”

Noi nu putem opri timpul, dar nici el nu ne poate opri pe noi

Noi și timpul - o răstălmăcire a haosului