Suntem sclavii unor simple bancnote?

Este mai mult decât evident că banii sunt o problemă. Suntem înrobiți de hârtii verzi și am ajuns să percepem valoarea tuturor lucrurilor după niște monede, uitând să încercăm să vedem frumosul și adevărata esență a unui lucru. Privim totul la suprafață, ne irosim viața economisind pentru nimic, iar într-un final, ne trezim bătrâni și triști, fără amintiri și experiențe, fără să ne fi bucurat măcar un pic de viață, cu un munte de bani, acum complet inutil. Eu cred că e una dintre gravele probleme ale societății, pentru că în sine, totul se învârte după bani și din păcate, mereu a fost așa, oportunitățile fiind direct proporționale cu bugetul, iar eu găsesc asta extrem de trist și frustrant. Ne lăudăm că suntem liberi, ne mândrim cu asta în fiecare zi și suntem încântați de acest lucru, dar e doar o impresie falsă. Cum să fii liber când tot ce contează sunt banii? Nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi vreodată liberi pe deplin, iar acum nu spun că existența banilor e o greșeală sau ceva asemănător, pentru că dincolo de toate, creează puțină ordine, însă ceea ce transformă totul în ceva trist și lipsit de moralitate este modul în care noi percepem totul. Banii ar trebui să fie acel ceva care ne organizează, și ne ajută, ne dau un scop, însă în momentul în care ei devin scopul și nu mai sunt furnizorii unui ideal, dorințe sau idei, apare problema. Este momentul în care ne lăsăm conduși. Devenim simpli pioni pe o imensă tablă de șah, cu mutări limitate și pași mărunți, când puteam fi cei care mută piesele.


Totul începe foarte devreme, din punctul meu de vedere, pentru că de mic, copilului îi este insuflată ideea că „trebuie să înveți ca să ai un job bine plătit”. Nu! Trebuie să înveți ca să reușești să faci job-ul care te face fericit, care îți aduce și altceva decât satisfacție materială, iar dincolo de bani, fericire și un viitor loc de muncă, cuvântul „trebuie” este în sine ceva ce ne îngrădește viziunile și speranțele, pentru că facem posibilul să pară imposibil. Alegem o cale și un drum, doar pentru că e bătătorit de mulți înaintea noastră, pentru că e cea mai simplă metodă, mult prea bine cunoscută și care nu te lasă să te dezvolți decât cât este necesar ca să nu te revolți. Totul devine o luptă din care înveți doar cum să faci bani.

Însă ce putem să facem noi când lumea se desfășoară astfel în jurul nostru, când totul e sub stăpânirea banilor, când am face absolut orice pentru o sumă în plus, indiferent de principii și etică? Din păcate nu putem să schimbăm atât de mulți oameni, atâtea generații, răul a fost făcut deja, iar tot ce mai putem face acum este să încercăm să aducem lucrurile pe linia de plutire, împreună, dobândind o independență financiară. Fiecare dintre noi trebuie să încerce să scape de sub acest jug impus chiar de noi de cele mai multe ori. Haideți să fim liberi! În primul rând cred că este necesar să facem cu toții diferența dintre independență și apartenență. Pentru a obține acea satisfacție finală, trebuie să ne implicăm și să depunem un efort, noi pentru noi, trebuie să înțelegem valoarea banului (și cât de puțin înseamnă el de fapt spiritual, pentru profunzimea sufletului), iar o educație financiară ar ajuta în acest caz. Nu putem să fim stăpâni peste ceva ce nu înțelegem, e ca și cum am încerca să descifrăm mesajul unei cărți, fără ca măcar să știm să citim. Școala de Bani BCR ar putea ajuta în acest sens, iar cel mai important, ar putea transforma speranța de a scăpa de sub jugul hârtiilor verzi, în ceva cu un rezultat concret măcar pentru propria persoană dacă nu și pentru ceilalți.


Totul ține de noi, iar dacă vrem să trăim în permanență crezând că suntem „regii spațiului infinit”, când noi „ne aflăm de fapt într-o coajă de nucă”, ei bine este strict alegerea noastră, însă viața este ceva unic și frumos, în ciuda oricărei greutăți, și merită gustată și savurată. Măcar pentru o clipă să încercăm să devorăm esența unei clipe. Pașii către reușită sunt simpli: conștientizează, informează-te, crede și nu renunța. Banii sunt ai noștri, nu noi ai lor!

(Proba-6-Superblog2018)

Money is not the answer, but unfortunatelly it makes a difference.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce e cu blogul acesta?

Incinerat vs. Înmormântat

„Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu.”